Добровольці "гібридної війни". 40-й батальон територіальної оборони "Кривбас".

Дніпропетровська область зіграла величезну роль в утриманні від сповзання «російської весни» на Донбасі в проект «Новоросія» в складі як мінімум восьми областей України. І тут важлива роль одного з олігархів Ігоря Коломойського, який чітко і однозначно пі

За короткий час в області було створено відразу кілька добровольчих батальйонів, в тому числі і легендарний «Донбас». З власне дніпропетровських варто згадати про батальйон територіальної оборони №40, більш відомий як «Кривбас».

Формування батальйону почалося 20 травня 2014 року в Кривому Розі. Підготовка військовослужбовців батальйону велася за активного сприяння командування 17-ї танкової бригади, а велику допомогу в екіпіровці підрозділи зробило керівництво області. Першим командиром батальйону був призначений Олександр Мотря.

На Донбас батальйон потрапив в числі перших - в червні 2014 року. Основним завданням «криворіжців» стало несення патрульної служби на блок-постах в районі Донецька. Так, 27 червня 2014 радник голови Дніпропетровської обласної адміністрації Микола Колесник повідомив, що в результаті рейду 40-ого батальйону в околицях Донецька, були захоплені в полон зі зброєю і документами два бойовика - колишній співробітник донецького «Беркута» С. В. Тищенко і помічник І. І. Стрєлкова «Клоц».

Перші активні бойові зіткнення за участю батальйону відбулися в липні 2014 року, коли блокпости підрозділи неодноразово піддавалися обстрілу з боку бойовиків. В цей період отримав автомобільну техніку та пару БРДМ (причому вже 24-го числа одна бронемашина підірвалася на фугасі - один боєць загинув, ще один отримав поранення).

У серпні 2014 року сформований підрозділ був притягнутий до операції в Іловайську, перебазувалися в район Старобешеве-Новокатеринівка і створивши мережу блок-постів у Старобешівському і Амвросіївському районах. Особовий склад брав участь у першому штурмі Іловайська, де поніс досить серйозні втрати - так 7 серпня загинуло троє бійців, в тому числі і начальник інженерної служби батальйону, ветеран Афганістану, Володимир Кордабнев. 10 серпня, потрапивши в засідку, батальйон втратив ще трьох чоловік убитими.

Разом з іншими кількома батальйонами «Кривбас» приймав участь в сумнозвісному виході з «Іловайськ котла», коли росіяни влаштували справжній розстріл добровольців. Дані про втрати різняться - офіційно визнано, що в ході боїв під Іловайськ загинули 24 людини, ще 22 пропали без вісті. Однак, наприклад, боєць батальйону Денис Зікунов в одному з інтерв'ю визнав факт загибелі 50 бійців в ході виходу з Іловайська. Крім того, 48 бійців батальйону потрапили в полон.

Після 29 серпня батальйон був відведений в тил і після поповнення особовим складом вже 19 вересня повернувся на фронт.

У листопаді 2014 року підрозділ було переформовано в 40-й мотопіхотний батальйон та передано до складу 17-ї танкової бригади. На цій посаді бійці взяли участь в боях за Дебальцеве взимку 2015 року.

22 грудня 2014 року сформований підрозділ (неповного складу замість належних 570 бійців в строю було тільки 370), посилений танкової ротою, зайняв позиції на північній і східній окраїнах Дебальцеве.

Після важких боїв, 10 лютого 2015 року на трасі М-03 Дебальцеве - Артемівськ група військовослужбовців 40-го батальйону під командуванням заступника командира батальйону Володимира Саричева здалася в полон бойовикам. Через тиждень в полон потрапили ще 72 військовослужбовців батальйону.

Залишки батальйону зуміли вирватися з оточення, втративши при цьому частину бронетехніки. У поіменних списках загиблих підтверджена загибель як мінімум 15 бійців батальйону в ході боїв під Дебальцеве.

За офіційно підтвердженими даними з початку війни «Кривбас» втратив 58 військослужбовців убитими.

Опублікував: Михайло Жирохов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Я думаю, серйозних змін у ситуації на Донбасі найближчим часом чекати не варто - військовий експерт

четвер, 14 вересень 2017, 8:58

​Військовий експерт Михайло Жирохов про війну та майбутне Донбасу. Чи змінилася за 3 роки тактика ведення війни в зоні проведення антитерористичної операції? Звичайно. І кардинальним чином. Якщо після підписання «Мінську-1» у вересні 2014 року наші вій...

​Как лидеры "недореспублик" разворовывают гуманитарную помощь

вівторок, 4 липень 2017, 1:00

То, что большая часть помощи, которую предоставляет Россия «молодым республикам», оседает тем или иным способом в карманах так называемых лидеров уже давно не секрет. То, что большая часть помощи, которую предоставляет Россия «молодым республикам», осе...